Quantcast
Channel: Pandora's » Cristina Miculete
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7

Esti si tu o victima?

$
0
0

Cu toţii cunoaştem oameni care sunt victime, oameni care îşi văd propria viaţă prin filtrul:

”Ei sau această situaţie este de vină pentru ce mi se întâmplă.”

Când înţelegi ce reprezintă sentimentul de victimizare , de unde vine  şi cum îi afectează pe oameni , vei descoperi  că este mult mai răspândit  şi debilitant decât crezi.

Sursa primordială pentru  a te simţi o victimă, este sentimentul de neputinţă şi pentru că nu ne place să credem acest lucru , avem tendinţa de  a blama pe altcineva  pentru că ne cauzează acest sentiment.

Aşa că simţim că suntem victime a anumitor circumstanţe  sau a acţiunilor altor oameni şi  ca nu putem face nimic pentru a ieşi din această situaţie. A fi victima reprezintă a-ti  privi  propria persoană ca efect al unor stimuli externi.

Aşadar principală credinţa responsabilă pentru acest sentiment este:

Sunt neputincioasă.

Nu am puterea sau capacitatea să schimb lucrurile.

Alte credinţe care pot duce la acest sentiment sunt:
Niciodată nu obţin ceea ce vreau

Oamenii nu sunt de încredere

Viaţa e dificilă.

Toate aceste credinţe sunt limitative şi mai mult decât atât sunt generalizări care stau în calea dezvoltării noastre.

De ce se simt victimele atât de neputincioase?

Motivul pentru care victimele au acest sentiment este pentru  că îşi subminează abilitatea de schimba  ceva anumite situaţii.

Dacă întâmpini dificultăţi în orice domeniu al vieţii tale, în relaţii sau financiare, şi te percepi ca fiind  în control asupra vieţii tale şi puternică, creierul tău începe să nutrească o strategie care să te scoată din această situaţie, să o îmbunătăţească. Dacă niciuna din soluţii nu merge , poţi învăţa din experienţa ta şi cu înţelepciunea obţinută poţi încerca din nou.

Dacă ai o mentalitate de victima, în alte cuvinte, dacă eşti fără putere în  a afecta situaţia  în care te afli, este foarte probabil să simţi că viaţa este cea care te pune la încercare şi  că nu e nimic ce poţi face pentru a schimba aceste lucruri.

De aceea, te afli într-una dintre cele mai  devastatoare probleme  pe care le poţi avea.

Dacă ai orice altă problemă , dar te vezi că fiind responsabilă pentru situaţia în care te afli,  ai totodată abilitatea de a  căuta  şi  de a implementa o soluţie.

Dacă continui însă  să te simţi victimizata  de viaţă sau alţi oameni, este mult mai puţin probabil că vei găsi soluţia. Acesta este momentul in care se instalează sentimentul că nu poţi face nimic să schimbi lucrurile.

Majoritatea victimelor pot fi identificate din conversaţie  pentru că aceasta strecoară o mulţime de sintagme  de genul:’’nu am fost eu’’ ;’’nu e vina mea’’ în limbajul pe care îl folosesc.

Există de asemenea tipul victimei stoice. Asemenea oameni nu se plâng şi aparent îşi păstrează pentru ei emoţiile, însă în adâncuri experimentează un puternic sentiment de victimizare.  Dacă eşti una din aceste persoane de multe ori nu-ţi dai voie nici măcar ţie să ştii ceea ce simţi.

Aşadar draga mea, nu eşti victima doar dacă te plângi  şi vorbeşti despre cât de cruntă e viaţa cu tine ci  dacă dedesubtul mantiei încrederii  trăieşti acest sentiment şi încerci să te convingi că totul este şi va bine, deşi nu crezi cu niciun oscior din trupul tău că acest lucru se va întâmpla.

De-a lungul vremii am învăţat că primul pas pentru a rezolva orice situaţie capcană în care ne putem afla şi care ne poate ţine blocaţi într-o anumită stare nesatisfăcătoare este conştientizarea.

O dată ce aducem în plan conştient lucrurile pe care nu le cunoaştem  despre noi, în faţa noastră se afla mult mai vizibilă intersecţia de alegeri.

Poţi continua să rămâi o victimă şi să aştepţi ca altcineva să-ţi plângă de milă , să aştepţi ca salvatorul să vină la uşă şi să te elibereze, însă miracolele vin mai uşor dacă le dai o mână de ajutor.

Au fost momente în  viaţa mea când am înţeles exact şi am trăit pe pielea mea ce înseamnă să joci acest rol, însă am aşteptat în zadar salvatorul. Inclusiv l-am blamat pe el că nu mai apare. Crezi că a fost o alegere înţeleaptă? Îţi spun eu că nu. Până nu am luat frâul asupra propriei mele vieţi, aşteptarea nu a avut niciun efect.

Astăzi vin să îţi spun şi ţie ce înseamnă să fii victima  şi  te las cu puterea de care dispui pentru a abandona gândul salvatorului şi a te ridica tu însăţi la luptă. Poţi să o faci şi nu e deloc un şablon, e o realitate pe care am trăit-o şi eu şi mulţi alţi oameni care au luat  decizia de a fi principalii pioni în viaţa lor.

Greşelile pe care le facem  în rolul de victimă:

Multă vreme am avut un val pe ochi şi abia când am stat cu mine să fac un bilanţ al experienţelor trăite am conştientizat că  singurul lucru pe care îl are în comun o victimă şi toţi oameni şi situaţiile  faţă de care erau victimizaţi  era Ea însăşi.

Când eşti în rolul de victima eşti un  alt om, un om pe care nu te poţi baza pentru că el nu-şi poate asuma responsabilitatea pentru  acţiunile lui. Mereu are o scuză. Te grăbeşti să acuzi alţi oameni sau situaţii  pentru tot ceea ce nu funcţionează în viaţa ta. Niciodată nu eşti tu de vină. Culmea toate relele ţi se întâmplă numai ţie.

Când îmbraci vestmintele de victima eşti  incapabilă să-ţi revii după ceva ce nu a funcţionat cum te aşteptai.  Te plângi, îţi vorbeşti ţie însăţi cu părere de rău , biata de tine, năpăstuita de soartă.

Mai mult decât atât eşti pasivă. Aştepţi să vezi ce se mai întâmplă şi trăieşti cu convingerea că  viaţa are ceva împotriva ta. Poate mai mult déjà începi să zămisleşti scenarii cu ce ţi s-ar mai putea întâmpla ca să te convingi pe tine însăţi că într-adevăr tu nu ai nici o putere şi totul e împotriva ta. Vrei să-ţi spun o noutate? Continuă  cu aceste gânduri şi atitudini şi vei trăi exact aceleaşi lucruri pe care le crezi şi le gândeşti. Încă mai crezi că nu poţi face nimic ? Încă mai crezi că eşti neputincioasă? Atunci cum se face că dai viaţa tuturor scenariilor negative?

Straiele de victima vin adesea la pachet cu sentimentul  de furie, asupra oamenilor şi  evenimentelor care  cred ei că le-au făcut rău. Din păcate aceste sentimente de furie  reprezintă aproape întotdeauna sentimentul de neputinţă.

Oamenii  care se îmbracă cu excelenta personală sunt rareori  victime. Pentru a reuşi ce îţi propui ai nevoie de multe ori să înveţi din  greşelile tale şi să încerci din nou.

Victimele sunt  prin definiţie oameni care  nu conştientizează că ei sunt responsabili pentru  acţiunile lor şi blamează forţele externe.  Poate uneori e dureros de acceptat însă nu te vede şi nu te aude nimeni. Eşti doar tu cu aceste rânduri aşa că acum e momentul să aduci în planul conştiinţei dacă faci parte din această categorie de oameni.

Alegerea e în faţa ta şi o dată cu ea posibilitatea de a  schimba ceva.

O dată ce conştientizezi că tu sau altcineva poartă acest rol  ce poţi face  să te ajuţi pe tine sau pe ceilalţi, te vei întreba?

Din fericire  sursa acestei probleme este similară  cu sursa oricărei alte probleme: sistemul tău de credinţe. Realitatea este că nu ceilalţi oameni îţi cauzează acest sentiment de victimă ci  credinţele tale o fac.

Scapă de aceste credinţe şi vezi scăpa de sentimentul de victimizare pentru totdeauna.

Te invit aşadar să cugeţi asupra acestor rânduri despre victimizare, să treci în revistă experienţele în care poate te regăseşti şi să aduci în planul conştiinţei dacă  haina pe care o porţi este haina victimei.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48