Nu te lasa indusa în eroare de mine. Nu te lasa pacalita de fata pe care o port. Port o masca. Port o mie de masti, masti pe care mi-e teama sa le îndepartez; si niciuna din ele nu sunt eu.
Disimularea este o arta care este ca a doua piele pentru mine, dar nu te lasa indusa în eroare, dau impresia ca sunt sigura pe mine, ca totul este bine si frumos, înlauntrul si în afara mea; dau impresia ca încrederea este numele meu si sângele rece este jocul meu, ca apele sunt calme si ca am totul sub control, ca nu am nevoie de nimeni. Dar te rog sa nu ma crezi. La suprafata pot parea linistita, dar suprafata este masca pe care o port, masca mea eterna, schimbatoare si misterioasa.
Dedesubt nu este îngâmfare sau automultumire. Dedesubt sunt eu, cea adevarata, cea confuza, tematoare, singura. Dar ascund asta. Nu vreau sa stie nimeni. Ma panichez la gândul slabiciunii mele si a fricii ca voi fi demascata. De aceea îmi creez cu frenezie o masca sub care sa ma ascund; o fatada nonsalanta, sofisticata care sa ma ajute sa disimulez, sa ma protejeze de privirea care stie adevarul. Dar tocmai aceasta privire este salvarea mea, unica mea salvare si eu stiu asta. Dar cu conditia sa fie urmata de acceptare, de dragoste.
Este singurul lucru care ma poate elibera de mine însami, de peretii închisorii pe care mi-am construit-o, de barierele pe care le-am ridicat pentru suferinta mea. Este singurul lucru care ma asigura de ceea ce nu ma pot eu singura asigura, ca valorez într-adevar ceva. Cine sunt, te poti întreba. Sunt cineva pe care îl cunosti foarte bine. Sunt fiecare barbat sau femeie pe care o întâlnesti
Te rog sa auzi ceea ce nu spun-Charles C.Finn
Acestea au fost rândurile care m-au inspirat în urma cu câteva zile.
Atunci când cauti sa îti înfrumusetezi trupul te folosesti de o masca, atunci când cauti sa îti corupi sufletul faci acelasi lucru.
Masca devine un substitut confortabil.Ne ascundem adevarata identitate în spatele unor fatade care ne ofera pentru putin timp confort si siguranta.
Întrebarea se pune daca dupa atâtea tratamente mai stii care e starea ta naturala?
Când cauti sa devii sanatos din punct de vedere emotional, dublura distorsionata pe care o folosesti trebuie sa dispara.
Daca scopul tau este sa evoluezi, sa îti îmbunatatesti calitatea vietii e important sa îti pui urmatoarea întrebare: Ce masca port si cum ma opreste aceasta sa evoluez?
Poate ca ti-ai petrecut toata viata extrem de atenta la ce cred ceilalti despre tine sau poate ca ai jucat atât de bine rolul victimei încât ai fi putut câstiga un Oscar.
Cum ti-ai defini existenta pe care ai dus-o?
Cersetoare de aprobari?
Victima?
Albinuta harnica?
Intelectuala?
Salvatoare?
Care din aceste atribute ti se potrivesc ca o manusa?
Cine esti? Esti sigura ca vrei sa ramâi o impostoare pe scena exterioara?
Care e pretul pe care îl platesti în ceea ce traiesti cu adevarat?
Nu mai astept raspunsul tau si ma grabesc sa îti spun ca e cazul sa te trezesti, sa lasi la o parte mastile pe care le porti daca nu vrei ca anxietatea si depresia sa puna stapânire pe tine.
Lumea aceasta bogata are o multime de oferit, tot ceea ce trebuie sa faci este sa te bucuri de propria persoana si sa evoluezi.
Am stat sa ma uit în jurul meu si am observat cele mai frecvente masti folosite de catre femeile din epoca moderna. Si pentru ca am decis sa arunc aceste masti demult din viata mea nu pot sa nu le exprim în scris pentru cine vrea sa asculte.
Asta sunt eu. Îmi petrec majoritatea timpului avand curiozitatea în buzunar si experimentând tot ce tine de dezvoltarea personalitatii. Decât politician sau ignorant mai bine cu pofta de noi cunostinte. Parerea mea.
Si uite asa am descoperit cele mai cunoscute 4 masti pe care oamenii le îmbratiseaza fara a fi constienti de efectele lor. Nu mai zabovesc.
Masca 1: Femeia care cauta confirmari
Cum o recunosti? Ea este tot timpul atenta la cum o vad ceilalti si cum sa-I multumeasca pe toti.
Cauti aprobarea referitor la fata ta, la hainele pe care le porti, la marimea casei tale, masina pe care o conduci si câti bani cheltuiesti?
Esti genul de femeie care ar face orice pentru a obtine aprobarea celorlalti? Recunoaste, nu te judeca nimeni, e important sa constientizezi acest lucru.
Multe dintre noi ne-am însusit ideea ca nu e bine sa exprimam ceea ce gândim cu adevarat. Ce-o sa zica lumea? În loc sa ne aprobam propriile actiuni, cautam consolarea încercând sa facem pe plac tuturor.
Ce e important pentru tine? Aparenta sau esenta?
Aproape toti ne dorim sa fim placuti, dar totusi când aceasta dorinta depaseste limitele, viata ta se concentreaza doar asupra modului în care ceilalti reactioneaza sau interactioneaza cu tine. Îti asumi responsabilitatea pentru cum se simt ceilalti, pentru ce fac. Si cu ce pret? În interiorul tau tot nu te simti iubita. Orice ai face sa le faci pe plac celorlalti reprezinta un strigat al tau pentru atentie. Te regasesti? Ti se potriveste aceasta masca?
Atunci cu siguranta forul tau interior e ca o închisoare si singura modalitate pentru a te elibera este sa îti dai jos aceasta masca. Cum? Îti spun imediat.
În loc sa acorzi atentie celorlalti tot timpul, trebuie sa schimbi centrul atentiei asupra ta. Asta nu înseamna ca esti egoista si doar ca ai învatat sa te iubesti pe tine. În plus, cred ca stii ce spun instructiunile de folosire din avion. Mai întâi îti pui tu masca, pentru a-i putea ajuta pe ceilalti.
Pentru a renunta la masca celei care cauta aprobare îti dau câteva ponturi pe care mi le-am însusit în urma cu ceva vreme si eu pe drumul spre a deveni puternica si încrezatoare.
* Lasa-te în voia emotiilor. Respecta-ti sentimentele. Îti apartin, sunt reale. Nu trebuie sa te scuzi pentru ca le ai. Vorbeste cinstit si deschis.
* Lasa-I pe ceilalti sa te vada asa cum esti, nu cum îi manipulezi tu sa te vada. Nu ajuta pe nimeni. Lasa actoria pentru profesionisti!
* Ai grija de tine în primul rând, doar asa poti deveni disponibila pentru ceilalti. Stabileste limite. Poti sa spui si nu, uneori.
Masca 2: Martira
Daca te ascunzi în spatele acestei masti cu siguranta gândesti cât de nedreapta este viata si cum tu i-ai cazut victima.
Parca te aud:
‘’ Daca ai sti prin ce am trecut, m-ai compatimi!’’
Daca te regasesti cu siguranta îti place sa arunci vina pe ceilalti si sa te lamentezi în loc sa-ti asumi responsabilitati.
Lasa-ma sa – ti spun un lucru. Energia pe care o emani este una negativa iar pentru ceilalti este extenuant. Opreste-te!
Daca… ai fi avut o altfel de educatie
Daca… sotul tau nu ar fi fost un nesimtit.
Stiu, pentru toate ai o explicatie. Tu nu poti niciodata, crezi ca nu ai alternative si nu poti face nimic pentru a schimba situatia în care te afli. Mai mult continui sa învinovatesti pe oricine altcineva pentru nefericirea ta. Te folosesti de sentimentul de vinovatie pentru a obtine ce vrei însa esti fericita?
Daca continui cu lamentarea vei ramâne atât de blocata în negativismul tau încât nici nu vei stii de ce îi vei alunga pe toti cei care îti sunt în preajma.
Victimele simt adesea ca alte persoane profita de ele însa acest lucru se datoreaza lipsei încrederii în propria persoana.
Cu totii avem momente neplacute, asta nu înseamna ca ar trebui sa ne facem o cariera din victimizare. Oricum cu siguranta nu te plateste nimeni în aceasta slujba.
Vestea buna este ca poti îndeparta aceasta masca oricând vrei.
* Schimba-ti atitudinea. Ai alternative. Pune-ti creativitatea la lucru. Fa o lista cu optiuni care îti pot îmbunatati situatia. Apoi alege una si ia masuri
* Analizeaza-ti dialogul pe care îl porti cu tine. Înlatura :‘’Nu pot’’, ’’ Ar trebui. În schimb înlocuieste-le cu propozitii afirmative: Sunt valoroasa. Pot fi iubita. Merit o viata mai buna. Nu vei observa schimbari radicale peste noapte. Repeta-ti aceste mesaje pâna când subconstientul, ”angajatul tau”, chiar le crede.
* Pentru a te elibera ai nevoie de energie pozitiva. Cauta surse de inspiratie. Gaseste pe cineva care nu tolereaza victimizarea ta. Daca îti doresti, oamenii de care ai nevoie îti vor veni în ajutor.
3. Masca 3: Albinuta harnica
Aceasta este cea mai des întâlnita masca. Femeia care o poarta este tot timpul ocupata, facând liste, implicându-se în tot felul de proiecte. Este tot timpul în miscare.
Te gândesti ca astfel e viata ta acum? Oare porti masca asta? Pentru a-ti clarifica acest lucru pune-ti urmatoarele întrebari:
Poti sta singura fara sa faci nimic?
Daca ai înceta sa mai faci tot timpul ceva, te-ai mai simti valoroasa?
De foarte multe ori, albinuta de foloseste de aceasta disimulare pentru a nu se confrunta cu sentimente ei. Îsi canalizeaza toata energia în munca si nu face altceva decât se miste. Nu-si acorda timp liber, nu se opreste absolut deloc pentru ca daca nu are nimic de facut, are loc întâlnirea cu adevaratele sale emotii.
De ce traiesti asa?
De ce te ascunzi?
De ce îti e teama?
Daca simti un impuls nesanatos de a fi tot timpul ocupata si îi înnebunesti pe ceilalti când motorul tau este în functiune poate e timpul sa te întrebi:
Ce suferinta încerci sa eviti?
Ce gândire ai adoptat conform careia viata e doar munca, fara niciun pic de distractie?
Sa fii ocupat e una, dar e foarte important sa stii de ce esti ocupata.
Atunci când esti suparata ce faci? Gasesti ceva de lucru ca sa eviti ce simti? Astfel niciodata nu vei da ochii cu adevarul.
Cum poti sa-ti dai masca jos?
* În fiecare zi, provoaca-ti impulsul de a fi ocupata. Masca îsi va pierde treptat din putere.
* Programeaza-ti timp liber pentru tine. Începe cu câteva minute si mareste treptat durata. Stai singura, izolata complet, fara televizor si reviste. Mai târziu noteaza-ti ideile într-un jurnal sau verbalizeaza. Da e norma sa vorbesti cu tine însati.
Masca 4: Salvatoarea
Te deranjeaza vreodata ca faci atât de mult pentru ceilalti? Esti generoasa dincolo de limitele iubirii? Pui întotdeauna la extrem nevoile celorlalti înaintea nevoilor tale?
De fiecare data când se aude un strigat de ajutor tu esti acolo. Ai o nevoie compulsiva de a-i ajuta pe ceilalti. Cauti oameni pe care sa-I salvezi. Crezi ca nu se descurca fara tine asa ca îti asumi tu responsabilitatea pentru ei. Tot timpul spui ca au nevoie de tine.
La prima vedere salvatoarea nu este o persoana rea însa în procesul ei de ajutorare poate deveni o pacoste. Nu îsi da seama ca propria ei nevoie interioara de a ajuta pe îi blocheaza pe ceilalti.
Obisnuiesti sa judeci tu ce e mai bine pentru ceilalti în loc sa-I lasi pe ei sa aiba propriile experiente? Majoritatea femeilor sunt educate sa fie sensibile la nevoile celorlalti dat e important sa nu confunzi lucrurile.
Salvatoarele în general fac aceste lucruri pentru a-si îndeplini ele nevoile si nu din altruism.
Pentru a îndeparta aceasta masca te poti folosi de urmatoarele sugestii:
* Întelege ca fiecare actiune a ta este motivata de o intentie. Orice comportament are un scop. Întreaba-te: Fac asta pentru a realiza o nevoie personala (de a fi iubita) sau din dragoste neconditionata, fara sa astept nimic în schimb? Daca ai stii ca esti iubita în orice conditii ai mai fi o Salvatoare?
* Data viitoare când te simti în dispozitie de salvatoare, opreste-te si întreaba-te:’’ Persoana aceasta are nevoie sa fie salvata si este oare responsabilitatea mea?’’
Descopera-ti adevarata identitate, vei fi multumita ca ai facut-o!
Daca vrei sa mai citesti articole de acest gen intra pe blogul meu www.artafeminina.ro
Daca vrei sa faci un pas spre dezvoltarea ta personala , vino alaturi de noi la mare în august la Self Discovery Camp.
Afla mai multe detalii pe www.selfdiscovery.ro